Taito pitää tavoitteellinen vire yllä.

Artikkeli Optio- lehdestä. 10 ohjetta, jolla työvire säilyy (itseni kohdalla opiskeluvire). Ria Parppein haastattelu.

1. Ymmärrä työsi tavoite. Silloin tiedät, mihin suuntaat intosi ja halusi.

2. Ota työsi tavoite omaksesi. Vain oma ajatteluon rajana, kun etsii tavoitteiden henkilökohtaisia tasoja. Ihminen on halutessaan erittäin hyvä perusetelemaan kaikki omat toimensa itselleen parhain päin.

3. Usko ja luota, että pääset maaliin. Käy läpi vanhoja onnistumisiasi. Ei riitä, että tiedät vahvuutesi. Niihin täytyy myös uskoa.

4. Tajua, että voit vaikuttaa asioihin. Usko omiin taitoihin on yhteydessä siihen, miten paljon luottaa taitoihinsa. Ainakin siihen voi vaikuttaa miten itse asioihin suhtautuu.

5. Ohjaa omaa keskittymiskykyäsi. Jotta työ edistyy siihen pitää keskittyä. Kari Hotakaisen mukaan (Ihmisen osa) ihminen tarvitsee vain kaksi ominaisuutta: keskittymiskykyä ja mielikuvitusta. Ilman keskittymiskykyä kaikki jää puolitiehen. Huumaava työnimu FLOW on täydellistä keskittymistä.  Uskon, että omaan aika hyvän keskittymiskyvyn, kun vain niin päätän.

6. Kun herpaannut muista tavoite. Jos työllä on tarkoitus, se tulee tehdyksi.

7. Ota vastuu tunteistasi. Tunteita ei voi estää, mutta niitä voi hallita niin, etteivät ne ota valtaa. Tunteet syntyvät tulkinnoista. Mikä synnyttää työssä positiivisia tunteita? On myös tärkeää saada työskennellä mukavuusaluella, vaikka onkin muodikasta julistaa epämukavuusalueelle menemistä. Jatkuva epämukavuusalueella oleminen ylläpitää stressiä. Tunteet ovat vain tunteita. Voit itse valita, minkä tunteen annat viedä mennessään.

8. Tee oikeudenmukainen ympäristö. Fyysiset tilat, joissa asioita tehdään.

9. Valitse seura josta saa energiaa. Joidenkin ihmisten seurasta saa iloa ja energiaa ja toisten seurassa uupuu ja synkistyy. Etsiydy sellaisten ihmisten seuraan, joilta saat energiaa.

10. Aseta itsellesi välitavoitteita. Juhli välitavoitteita.

Volitio-käsite Johdonmukainen työskentelyn ylläpito siihen asti, kunnes tavoite on saavutettu. Pysyvä taito, jota tarvitaan aina. Eri asia kuin motivaatio, joka muodostuu milloin mistäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.