Castle of Brotherhood

Lex Raatikaisen asetus antoi vuonna 1949 rintamamiehille mahdollisuuden vaihtaa maansaantioikeutensa kerrostalon asunto-osakkeeseen. Veljeslinna valmistui Pyynikintorin kulmille olympiavuonna 1952 juuri tähän tarkoitukseen. Veljeslinna sijaitsee Tampereella Sotkankadun bulevardin päässä ja on osa Amuria.

Kun muutimme tähän taloon luki yhtiöjärjestyksessä vielä ns ulkomaalaispykälä, jonka mukaan yhtiön osakkeita ei saanut luovuttaa ulkomaalaisille. Nyttemmin tämä pykälä on jo muutettu ja yhtiöjärjestys uusittu. Ja taisi se olla lainsäädäntökin missä se ensin kumottiin jo aikoja sitten. Olin mukana taloyhtiön hallituksessa, kun tämä muutos käynnistettiin ja tehtiin. Keskustelut talosta ja sen historiasta siinä kohtaa olikin mielenkiintoista kuultavaa.

Taloyhtiön hallitukseen ajauduin eräässä yhtiökokouksessa vähän puolivahingossa. Ajatuksenani silloin oli, että voisin tehdä jotain oman lähiyhteisön hyväksi. Vuodet taloyhtiön hallituksessa ovat opettaneet sekä Veljeslinnasta että hallitustyöstä. Nyt ajattelin jättää hallitustehtävät (ainakin hetkeksi) ja keskittyä vapaa-ajalla johonkin muuhun.

Seuraavaksi voisin keskittyä vaikka Veljeslinnan naapuriapuryhmään enemmän. Korona-ajan alussa pistettiin yläkerran naapurin kanssa pystyyn matalankynnyksen naapuriapu whatsupp-ryhmä. Ryhmän avulla on lainailtu mm kakkuvuokia, valitettu roskikista tai käyty naapurintädille kaupassa.

Asuminen vanhassa kerrostalossa on mielenkiintoista. Talossa asuu kolmessa rapussa ja kuudessa kerroksessa asukkaita ja ainakin yksi yli 100 vuotias, joka on myös talon alkuperäisia asukkaita. Talon on suunnitellut arkkitehti Jaakko Tähtinen. Sama arkkitehti on suunnitellut myös Hakametsän jäähallin. Vuokralaisia talossa asuu paljon ja se tietää usein kuunvaihteen muuttoautoja ja täysiä roskiksia. Talossa asuu myös paljon koiria. Tunnen ainakin Sissin ja ranskanbuldoggi Pablon. Hän on aivan hurmaava ja ainakun nähdään ei saada katseita irti toisistamme.

Veljeslinnan menosta kertoo paljon myös se, että viime kesänä yksi talon asukas unohti kassinsa pihaan ja löysi sen samasta paikasta koskemattomana neljän päivän kuluttua. Mitä nyt vähän kastuneena. Korona-aikana eräs ukki sai 94 vee onnittelut pihan asfalttiin piirroksena.

Kuten kaikissa yhteisöissä, myös tässä on välillä kaikenlaista eripuraa ja erimielisyyttä. On kärkkäitä persoonia, sattumuksia ja suuttumuksia sekä väärinkäsityksiä. Kaikista näistä huolimatta ja ehkä juuri niiden takia tästä taloyhtiöstä on tullut minulle erityinen yhteisö.

Kohta Veljeslinnan edestä alkaa kulkea ratikka ja talo astuu uuteen aikakauteen, jota sitä rakentaessa ei varmaan voinut arvata.

Taina