Nykyhetki voi muuttaa menneisyyttä, ja tulevaisuus voi muuttaa nykyhetkeä

Kirjassa Jordan B. Peterson 12 elämän ohjetta – käsikirja kaaosta vastaan. Tuota otsikon ajatusta olen pohtinut viime aikoina paljon. Tämä kuuluu siihen pohdintakategoriaan, johon välillä uppoudun, kun yritän käsittää aikaa ja miten aika on toisaalta meille kaikille sama mutta kuitenkin eri. Varmaan ihmiskunnan ikiaikaisia mysteereitä.

Oikeastaan en tarvitse käsikirjaa kaaosta vastaan, koska kaaos on osa elämää. Viimeistään lasten kautta elämään tuli kaaos. Kaaoksessa parasta on tehdä se mikä jotenkin auttaa siihen, ettei kaaos ainakaan mene pahemmaksi. Toisaalta kaaoksessa on joskus turvallista olla, koska se opettaa arvostamaan sitä hetkeä, kun on rauhallista ja seesteistä. Myös kaaosta voi yrittää ennakoida. Mutta elämä on aina täynnä yllätyksiä, silti.

Näin viikon lopussa voi todeta sen olleen täynnä kaaosta ja monenlaista tekemistä. Harvoin viikko on näin vauhdikas. Alkuviikosta konsultoin yhden kunnan hieman sotkuista asiaa kunnanjohtajan kanssa hyvin nopeassa aikataulussa, toteutin johtamisen webinaarin, sparrasin kunnan sihteeriä pöytäkirjan teossa, fasilitoin pari päivää hackatonissa kahdella eri kielellä, viimeistelin asiakkaille rehtorien verkkokurssin sisällöt ja kolmen päivän talouskurssin sisällöt. Suunniteltiin kollegan kanssa aluevaltuutettujen koulutuksia ja opettajien veso-päiviä. Tein pari koulutustarjousta. Viikon lopuksi sain hyviä uutisia. Parin vuoden prosessi lifemaps-fasilitoijan oppimisprosessissa on sertifiointivaiheessa ja tänään sain tiedon, että olen valmis sertifikaatin saajaksi. Voitin linkkarissa JP Jakosen kirjan ja sain Ekothonin afterpartyistä mukaani Donitsitalous-kirjan. Hyvä viikko. Eniten oli parasta, kun pääsi livenä tapaamaan ihmisiä. Uusia ja vanhoja tuttuja. Ja ihmiset hymyilivät. Pitkästä aikaa.