Julkisten palveluiden suosittelu ja julkisen palvelun logiikka

”Kuinka todennäköisesti suosittelisit Tämän sairaalan kehitysvammahuoltoa läheisellesi, jos he sitä tarvitsisivat? 5= erittäin todennäköisesti 1= erittäin epätodennäköisesti E= en osaa sanoa.”

Täytin tällaista palvelupalautelomaketta erään käynnin yhteydessä. Palvelun suosittelu palveluissa, joissa ei ole toista vaihtoehtoa ja palvelujen käyttäjät ovat pakotettuja käyttämään palveluita, koska siitä riippuvat myönnettävät kuntoutukset, on jotenkin kummallista kysyä tällaisia asioita. Julkisissa palveluissa mennään joskus kummallisiin tilanteisiin, kun kopioidaan asioita suoraan yksityiseltä sektorilta. Tässä yksi esimerkki.

Palveluiden kehittäminen sairaalapalveluissa ja julkisissa palveluissa on taitolaji. On ymmärrettävä julkisen palvelun logiikka ja se, että ihmiset eivät useinkaan huvikseen hakeudu niihin tai halua viipyä niissä määräänsä enempää.

Julkisissa palveluissa on tärkeää hoitaa käynnissä oleva palveluprosessi kunnolla, koska kun niissä ollaan sisällä, olisi hyvä saada ihmisläheistä palvelua, saada homma kuntoon ja päästä niistä pois mahdollisimman nopeasti.

Mielestäni julkisissa palveluissa suosittelu ei sinänsä ole relevanttia, ilman mahdollisuutta vertailla palveluita aidon valintatilanteen vallitessa. Muistetaan tämä, kun seuraavan kerran pohditaan palvelun suositteluja julkisissa palveluissa.

Photo by Erkan Utu on Pexels.com